Słodko,oj bardzo słodko dzisiaj będzie.
Dostałam przemiłe wyróżnienie od trzech przemiłych babeczek:
-Konstancji i
-Marty .
Wielkie dzięki przesyłam Wam za to dziewczyny.Jesteście bardzo ciekawymi osóbkami ,prowadzicie interesujące blogi i cieszę się,że zostałam przez Was zauważona. Dziękuję.
Na tym słodyczy nie koniec.Kolejna słodkość to ciasto,które upiekłam z przepisu Liski .
Jest to sernik kajmakowy jej autorstwa.Dla mnie rewelacja.
Trafiłam kiedyś na ten przepis przypadkowo.Już wydrukowałam sobie przepis z zamiarem upieczenia ( tylko tak jakoś nie po drodze nam z tym sernikiem było) a tu rozmawiamy sobie z Kasią na gg i ona mówi,że to ciasto właśnie upiekła. Niewiele więc myśląc musiałam i ja wypróbować przepis. Piekłam to ciacho już trzy razy i za każdym razem wychodzi rewelacyjne.
Pozwoliłam sobie skopiować przepis:
Sernik kajmakowy
Spód:
50 g orzeszków solonych (mogą być dowolne ale sprawdzą się też np. fistaszki czy nerkowce)
80 g ciastek kruchych (np. be-be)
30 g masła
1 łyżka cukru
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20 cm i dosyć wysokim brzegu.
Spód:
50 g orzeszków solonych (mogą być dowolne ale sprawdzą się też np. fistaszki czy nerkowce)
80 g ciastek kruchych (np. be-be)
30 g masła
1 łyżka cukru
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20 cm i dosyć wysokim brzegu.
Ja zrobiłam ciasto na zwykłej,standardowej blaszce,podwajając produkty).
Składniki spodu zmielić w malakserze - orzeszki mogą być też dobrze posiekane.
Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.
Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej (można kupić gotową - w sklepach znajdziemy ją najczęściej tam, gdzie mleko skondensowane i śmietany UHT)
50 g masła
100 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy)
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego (polecam ser w wiaderku np. Piątnicy)
1 łyżka mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:
Polewa:
170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Składniki spodu zmielić w malakserze - orzeszki mogą być też dobrze posiekane.
Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.
Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej (można kupić gotową - w sklepach znajdziemy ją najczęściej tam, gdzie mleko skondensowane i śmietany UHT)
50 g masła
100 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy)
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego (polecam ser w wiaderku np. Piątnicy)
1 łyżka mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:
Polewa:
170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Polecam ciasto serdecznie.
I jeszcze jedna słodkość, która na razie dojrzewa.
Jest to Piernik staropolski. Przepis sprawdzony już w ubiegłym roku a dostałam go oczywiście od mojej niezawodnej Kasi .
Zdjęcia nie zrobiłam, bo masa wygląda mało atrakcyjnie...hehe
Dziękuję za odwiedziny i przemiłe słowa.
Pozdrawiam i duuuużo słoneczka przesyłam