Cukinia jest na tyle specyficznym warzywem,że można ją przyrządzać i jeść w wersji i na słono,i na słodko.Sposobów na cukinię jest całe mnóstwo.Ja uwielbiam leczo z cukinii.Lubię też cukinię w zalewie octowej w wykonaniu mojej mamy.Często robię placuszki z cukinii.Doskonałe danie na szybko.
Cukinia rewelacyjna jest też z grilla.Pokrojoną w cienkie(ok 0,5 cm) plastry cukinię ,posypaną przyprawami i ziołami smaży się na ruszcie.Trzeba ją upiec z obydwu stron na złoto..Pychota.
Ostatnio koleżanka przyniosła do pracy ciasto,które bardzo mi zasmakowało(zresztą nie tylko mnie).Nie wiem,czy znacie ciasto z cukinii,bo ja robiłam pierwszy raz i polecam szczerze.Banalnie prosty,szybki przepis.Ciasto super wilgotne.Smakuje trochę jak piernik,trochę jak keks .
Wczoraj mieliśmy gości .Ciasto smakowało wszystkim i wszyscy zdziwieni,że to z cukinii.
Ciasto z cukinią
2-3 cukinie,3 jajka,1 szklanka oleju,2,5 szklanki cukru,4 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżeczki sody,4 łyżeczki cynamonu,cukier waniliowy,rodzynki,orzechy.
Cukinie utrzeć na tarce jarzynowej,odsączyć na sitku.Po odsączeniu i wyciśnięciu powinno być około 3 szkl.Jajka utrzeć z cukrem,dodać olej(cały czas ucierajac),mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem,cukrem waniliowym ,proszkiem oraz sodą.Wszystkie składniki połączyć,bardzo dokładnie wymieszać.Do masy dodać cukinię oraz bakalie.Wymieszać drewnianą łyżką.Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tem.180 st. około 1 godz.
2-3 cukinie,3 jajka,1 szklanka oleju,2,5 szklanki cukru,4 szklanki mąki,2 łyżeczki proszku do pieczenia,2 łyżeczki sody,4 łyżeczki cynamonu,cukier waniliowy,rodzynki,orzechy.
Cukinie utrzeć na tarce jarzynowej,odsączyć na sitku.Po odsączeniu i wyciśnięciu powinno być około 3 szkl.Jajka utrzeć z cukrem,dodać olej(cały czas ucierajac),mąkę wymieszaną z proszkiem, cynamonem,cukrem waniliowym ,proszkiem oraz sodą.Wszystkie składniki połączyć,bardzo dokładnie wymieszać.Do masy dodać cukinię oraz bakalie.Wymieszać drewnianą łyżką.Wylać na blachę wysmarowaną tłuszczem.Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w tem.180 st. około 1 godz.
Z podanych proporcji wychodzą dwie wąskie blaszki.Jeden placek polałam polewą czekoladową,drugi posypałam cukrem pudrem.
I jeszcze jedna fotka z hortensjami.Właśnie zakwitły.Pierwszy raz.Nie wiem ,czy wsadziłam je w w dobrym miejscu,chyba mają za mało słońca,bo są jakieś mikre ,niskie.Ale najważniejsze,że zakwitły.
Dzięki Kasandrze,która udzieliła mi krótkiej lekcji,nauczyłam się podpisywać swoje zdjęcia.Dziękuję Ci Kasiu...
mmmm, pycha, uwielbiam ciasto z cukinia!
OdpowiedzUsuńpiekne zdjecia!
przytulam i zycze milego tygodnia...
Magdalena/Color Sepia
Ps.Dziekuje za twoje tak bardzo mile slowa w moim gniazdku.
No wiesz mało tego że nie jadłam jeszcze cukini to nie wiedziałam że ma tyle zastosowań!!!
OdpowiedzUsuńMatko gdzie ja się uchowałam.
Hortensja piękna, moja córka by powiedziała "mój kolor" - znaczy o róż chodzi.
Cieszę się, że mogłam pomóc
Ściskam
Jest wiele fajnych potraw z cukinii, placuszki cukiniowe to moje ulubione. Ale o cieście czytam po raz pierwszy. Wygląda super. Zresztą te zdjęcia piknikowe okraszone pięknym różem hortensji są świetne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Jeśli przepis polecasz Ty, to na pewno spróbuję... Właśnie dziś wykończyliśmy z mężem na śniadanie Twój pasztet z selera. Jeśli pasztet z selera może być tak rewelacyjny to i ciasto z cukinii z pewnością będzie dobre. Już nawet wysłałam męża do sklepu po rodzynki i orzechy. W czwartek mamy gościa, więc akurat będzie okazja. Cukinii w tej wersji nigdy nie jadłam. Zdjęcia piękne! A o hortensji marzę, ale kupię dopiero w przyszłym roku, bo dopiero za rok planuję wziąć się za ogród (teraz nie mam ani czasu ani pieniędzy :-(). Pozdrawiam serdecznie!
OdpowiedzUsuńJakie apetyczne śniadanie na trawie! :) Cisto z cukinii?? to dla mnie nowość, ale brzmi interesująco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Ciasto wygląda przepysznie. A jak pięknie podane!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko
Magdaleno-widzę,że Ty też znasz to ciasto.Dziękuję Ci za odwiedziny.
OdpowiedzUsuńKasiu,Alizee-polecam ciasto ,naprawdę proste i smaczne.
Dorotko-napisz koniecznie jak już zrobisz ciasto.Jeszcze taka mała rada.Trzeba dobrze wycisnąć cukinię,żeby było mało wody,wtedy nie zrobi się zakalec.
Elle,Cedra-dziękuję za miłe słowa.
Pozdrowienia przesyłam i buziaki.
Aga! jesteś wspaniała :) Inspirujesz mnie :))
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda obłędnie...
Ale jakie zdjęcia! Śliczne!!!
Pozdrawiam serdecznie
Oj koniecznie musze wypróbować ten przepis.Twoje ciasto wygląda bajecznie ,ale mi apetytu narobiłas
OdpowiedzUsuńJakie piękne zdjęcia , prawdziwe śniadanie na trawie :) Zazdroszczę Twojego talentu kulinarnego :) Pozdrawiam z upałem w tle :)
OdpowiedzUsuńPiękny piknik i intrygujące ciasto...
OdpowiedzUsuńPozdrawiam słonecznie:)
Mniam pyszne ciasto,,,
OdpowiedzUsuńJa uwielbiam cukinie w kazdej postaci:))
Piekny dzbanuszek i filizaneczki,serwetka rowniez piekna:)))
serdecznie pozdrawiam
Dziewczyny moje kochane,całuję i ściskam najmocniej jak potrafię.
OdpowiedzUsuńWielkie dzięki za tyle miłych słów.
Pozdrowionka
Należę do fanek cukinii,ale na słodko jeszcze jej nie próbowałam. Jeśli tak zachwalasz... to może się skuszę. Cieplutko pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńwłasnie się obzeram cukinia w panierce z parmezanem ;) przepis na ciasto zapewne wypróbuje - tylko pytanie, czy cukinie obrać ze skóry? do ciasta chyba tak, prawda?
OdpowiedzUsuńLlooka-zachwalam i polecam szczerze.Dziękuję Ci za odwiedziny.
OdpowiedzUsuńKamilciu-tak,trzeba je obrać ze skóry.Faktycznie,nie napisałam tego w przepisie.
Zaintrygowałas mnie tą cukinią w panierce z parmezanem.Jak to się robi?
Pozdrowienia przesyłam serdeczne
Ciasto wygląda smakowicie!A otoczenie!!!!Sceneria bajkowa!!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Asia
Jak do tej pory jadłam tylko placek z marchewki , z cukini jeszcze nie ,chyba dlatego ,że zawsze robimy ją z zalewie octowej lub jako leczo . Twoje przepisy są ok. , więc chyba się skuszę . Kwiatki w ogrodzie mamy podobne , myślałam ,że hortensje mogą być tylko różowe , ale w Kołobrzegu odwiedziłam Centrum Ogrodnicze i musiałam zweryfikować swoją wiedzę .Śliczny obrus , piękne zdjęcia -pozdrawiam Yrsa
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciacho. Przepis już wydrukowany i włożony do teczki z napisem "do wypróbowania".
OdpowiedzUsuńDziś też przetwarzałam cukinię, ale klasycznie - w słoiki na zimę.
Ale pyszności!
OdpowiedzUsuńA hortensje piękne!
Ściskam serdecznie
ale narobiłaś mi apetytu tym ciachem :))
OdpowiedzUsuńjuż wiem co podam do sobotniej popołudniowej herbaty :))
Agnieszko, zapraszam po wyróżnienie :)))
pozdrawiam serdecznie :))
a zdjęcia przecudne... aż mi się marzy taki podwieczorek na trawie ;)))
Asiu-dzięki za miłe słowka.
OdpowiedzUsuńYrsa-skuś się na cukiniowe ciasto.Nie pożałujesz..A ja ciasta z marchewką to jeszcze nie jadłam.:))))
Ato,Joasiu-dzięki serdeczne.
Aniu-dziękuję i już pędzę do Ciebie odebrać wyróżnienie.
Pozdrowionka ślę dla wszystkich!!!
Ach i och! Niezwykły pomysł na cukinię. Wygląda tak smakowicie. Pięknie nakryłaś ... Bajeczny klimat lata
OdpowiedzUsuńMiłego dnia
Witam się :)
OdpowiedzUsuńTo jest bardzo fajny przepis na ciasto. sama niedawno podobne piekłam :)
ciasto z cukinią? takiego jeszcze nie próbowałam :) trzeba wypróbować nowy sposób na kochane warzywko :))
OdpowiedzUsuńi zastawa cudna, lubię ten wzór i ciągle go oglądam, a boje się zacząć kupować, bo zgromadzenie wszystkich talerzyków, miseczek itd trwało by i trwało...
Pyszności, uwielbiam ciasta z cukinią!
OdpowiedzUsuń