Słodko,oj bardzo słodko dzisiaj będzie.
Dostałam przemiłe wyróżnienie od trzech przemiłych babeczek:
-Konstancji i
-Marty .
Wielkie dzięki przesyłam Wam za to dziewczyny.Jesteście bardzo ciekawymi osóbkami ,prowadzicie interesujące blogi i cieszę się,że zostałam przez Was zauważona. Dziękuję.
Na tym słodyczy nie koniec.Kolejna słodkość to ciasto,które upiekłam z przepisu Liski .
Jest to sernik kajmakowy jej autorstwa.Dla mnie rewelacja.
Trafiłam kiedyś na ten przepis przypadkowo.Już wydrukowałam sobie przepis z zamiarem upieczenia ( tylko tak jakoś nie po drodze nam z tym sernikiem było) a tu rozmawiamy sobie z Kasią na gg i ona mówi,że to ciasto właśnie upiekła. Niewiele więc myśląc musiałam i ja wypróbować przepis. Piekłam to ciacho już trzy razy i za każdym razem wychodzi rewelacyjne.
Pozwoliłam sobie skopiować przepis:
Sernik kajmakowy
Spód:
50 g orzeszków solonych (mogą być dowolne ale sprawdzą się też np. fistaszki czy nerkowce)
80 g ciastek kruchych (np. be-be)
30 g masła
1 łyżka cukru
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20 cm i dosyć wysokim brzegu.
Spód:
50 g orzeszków solonych (mogą być dowolne ale sprawdzą się też np. fistaszki czy nerkowce)
80 g ciastek kruchych (np. be-be)
30 g masła
1 łyżka cukru
Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (tortownica o średnicy 20 cm i dosyć wysokim brzegu.
Ja zrobiłam ciasto na zwykłej,standardowej blaszce,podwajając produkty).
Składniki spodu zmielić w malakserze - orzeszki mogą być też dobrze posiekane.
Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.
Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej (można kupić gotową - w sklepach znajdziemy ją najczęściej tam, gdzie mleko skondensowane i śmietany UHT)
50 g masła
100 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy)
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego (polecam ser w wiaderku np. Piątnicy)
1 łyżka mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:
Polewa:
170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Składniki spodu zmielić w malakserze - orzeszki mogą być też dobrze posiekane.
Wyłożyć masę na spód, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C. Piec 12 minut.
Masa:
400 g masy kajmakowej/krówkowej (można kupić gotową - w sklepach znajdziemy ją najczęściej tam, gdzie mleko skondensowane i śmietany UHT)
50 g masła
100 g cukru
cukier z prawdziwą wanilią (lub zwykły wanilinowy)
3 jajka
600 g sera trzykrotnie mielonego (polecam ser w wiaderku np. Piątnicy)
1 łyżka mąki pszennej
Masło utrzeć z cukrem i wanilią, dodać 230 g kajmaku (resztę wykorzystamy do polewy) i utrzeć na gładką masę, następnie dodawać jajka i po łyżce sera i mąkę. Dobrze zmiksować.
Masę przełożyć na podpieczony spód, wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika, zmniejszając temperaturę do 180 st C. Piec 45-50 minut. Po 30 minutach należy sprawdzić stopień upieczenia - gdyby sernik za bardzo się rumienił, trzeba przykryć wierzch folią aluminiową.
Wyłączyć piekarnik i ostudzić sernik przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Kiedy zupełnie ostygnie, wyjąć i przygotować polewę:
Polewa:
170 g masy kajmakowej włożyć do garnuszka, dodać 3 łyżki mleka i gotować na malutkim ogniu, aż masa stanie się bardziej płynna. Jeśli będzie miała grudki, należy ją zmiksować. Zdjąć z ognia, dodać 2 łyżeczki masła i dokładnie wymieszać.
Tak przygotowaną polewą polać wierzch całkowicie ostudzonego sernika.
Można posypać prażonymi płatkami migdałów (w temp. 190 st C prażymy je przez 10 minut).
Wstawić do lodówki na minimum godzinę.
Smacznego!
Polecam ciasto serdecznie.
I jeszcze jedna słodkość, która na razie dojrzewa.
Jest to Piernik staropolski. Przepis sprawdzony już w ubiegłym roku a dostałam go oczywiście od mojej niezawodnej Kasi .
Zdjęcia nie zrobiłam, bo masa wygląda mało atrakcyjnie...hehe
Dziękuję za odwiedziny i przemiłe słowa.
Pozdrawiam i duuuużo słoneczka przesyłam
Katujesz mnie Kobieto tymi pisznościami...aż mi ślinka leci :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kajmak i ten serniczek jest dla mnie wyzwaniem ! Muszę upiec :)
Pozdrawiam ciepło
aga, jezyk mi uciekl za przeproszeniem do tylka! Ja we wloszech nigdzie nie dostane twarogu jaki potrzebny do sernikow, moge sie obejsc smakiem. A szkoda, bo puszke masy kajmakowej mam w szafce, przywieziona z Polski. :-(.
OdpowiedzUsuńa z drugiej strony moze to i lepiej, bo cale ciasto zjadlabym sama, w jeden dzien, to murowane. Kocham serniki.
pozdrawiam cieplo
Basia
Oj ale mi zrobiłaś smaka i to na noc.
OdpowiedzUsuńJa dzisiaj byłam pani ciasteczkowa ale jutro kto wie-))))
Mam ostatnio wenę piekarską i piekę i piekę.
Całuski
Wygląda niezwykle smakowicie ... i z pewnością równie smakowicie rozpływa się w ustach ... chyba i ja się skuszę :) a piernik mam zamiar wypróbować - pierwszy raz w tym roku ... zobaczymy, czy wyjdzie. Buziaki
OdpowiedzUsuńsernik jest fantastyczny tez taki czasem pieke,choc ostatnio u mnie tarta tin tin kroluje.
OdpowiedzUsuńsernik wygląda bajecznie.pozdrawiam.:)
OdpowiedzUsuńMmmm, puchota :))
OdpowiedzUsuńUwielbiam wszelkiego rodzaju seniki :))
Pozdrawiam wieczornie :)
a niech Cię gęś kopnie - ja tu po nocach haruję, a †y mi tu takie smakowitości przez ekran pokazujesz - niedobra Kobieta :P
OdpowiedzUsuńpiernik nastawiam w sobotę, bo w zeszłą zapomniałam mąkę kupić, a potem wolne 2 dni, teraz remont i normalnie nie mam kiedy
buziaki :)
Właśnie zaplanowałam sobie małą dietę, do świąt. Widać mam słaby charakter, bo wypróbuję ten przepis :-)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
A ladnie to tak kusic ludzi przed sniadaniem? Nie mam ciasta, ale popedze zaraz do sklepu po sloadka bulke do kawy :)
OdpowiedzUsuńWyglada apetycznie, ijak zrobie to na pewno zjem....Zrobic, niezrobic, zrobic......
OdpowiedzUsuńDziękuję za odwiedzinki!
OdpowiedzUsuńSernik polecam ,jest super!
Dziewczyny, co tam dieta...
Pozdrowionka
Łooo takich rzeczy się publicznie powinno zakazać pokazywać! Jęzor mam do pasa i monitor chcę obgryzać :-) pysznie wygląda, a u mnie na stole goła kawa :-(
OdpowiedzUsuńA ten piernik to już na święta?
O! Ten sernik też robiłam. Na Wielkanoc. Pycha jest!
OdpowiedzUsuńKochana ale mi smaka tym ciastem zrobiłaś... właśnie w trakcie picia porannej kawki jestem...i takie ciastko by w sam raz pasowało :)
OdpowiedzUsuńGratuluję wyróżnienia, bardzo Ci się należy:)! a co do serniczka to wygląda wspaniale i koniecznie go upiekę
OdpowiedzUsuńPozdrawiam cieplutko, miłego dnia!
W tym tygodniu wypróbuję, smak krówek uwielbiam pod każdą postacią;)
OdpowiedzUsuńTen sernik jest pyszny! Od Wielkanocy robiłam go już kilka razy i zawsze szybko znika:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Nie no..a ja mam taka ochote na słodkie:)
OdpowiedzUsuńmniam :)
pozdrawiam :)
Smakowicie wyglada, juz zapisalam do zrobienia na swieta :D Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały serniczek !!! A ja mam szlaban na słodkie ... niestety :(
OdpowiedzUsuńI Tobie słoneczko ślę.
Aga gratuluje wyroznienia.
OdpowiedzUsuńSerniczek wyglada smakowicie, drukuje przepis:-)))
Pozdrawiam cieplo
Narobiłaś mi apetytu - cudnie wyszedł ten serniczek *__*
OdpowiedzUsuńAguniu, ilekroć u Ciebie jestem na "słodkim" poście, to doła załapuję wielkiego jak kanion.
OdpowiedzUsuńNie sięgam Ci do pięt, w temacie wypieków!!!
Nigdy nie byłam dobra "w te klocki", i nawet mnie nie ciągnie, bo... wiecznie się odchudzam :)
Ale za to u Ciebie zawsze mogę do woli nacieszyć oczka i "naprzełykać" się śliny za wszystkie czasy ;))
Gratuluję wyróżnień.
Ściskam serdecznie :*
Ale wygląda:)))
OdpowiedzUsuńPewnie jeszcze lepiej smakuje. Właśnie kawkę popijam i zjadłabym z przyjemnością kawałek:)
pozdrawiam serdecznie!
Uwielbiam serniki, wogole twarog pod kazda postacia-najlepiej slodka, a poniewaz juz na zdjeciu wyglada smakowiecie, wiec na przyszly weekend bedzie serniczek kajmakowy...:)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńKusisz, oj kusisz tym serniczkiem;)
OdpowiedzUsuńGratuluję przyznanej nagrody - zgadzam się w 100 %.
Pozdrawiam cieplutko:)
Matko kochana , jak Ty kusisz tymi pysznościami :) Gratuluję wyróżnienia i Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńsernik wygląda smakowicie! na pewno wypróbuję przepis;)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam:)
moja kochana piekłam jakiś czas temu ten sernik. jest REWELACYJNY!!!!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
Za chlebek podziwiam Cię bardzo. Kolejne ciekawe przepisy do wykorzystania na czasy, kiedy już będę miała piekarnik:) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńApetycznie wygląda ten serniczek, jeszcze nie robiłam takiego.
OdpowiedzUsuńNIe jestem mistrzem kulinarnym, więc Twój przepis z pewnością mi się przyda:) Nabrałam ochoty na takie słodkości.
Piękne zdjęcia:))
Pozdrawiam gorąco
Bardzo dziękuję za miłe komentarze.
OdpowiedzUsuńBestyjeczko-piernik już na swięta....
Pozdrawiam
Smakowity sernik...takie pyszności z rana oglądać to grzech :)))
OdpowiedzUsuńCiekawe czy mnie wyjdzie ???
- Pozdrawiam cieplutko
Wszystkie Twoje wypieki wyglądają tak smakowicie, że jak tylko będę piekła jakieś ciasto to na pewno skorzytam z przepisów. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńskorupamarzen.blogspot.com
Muszę pryznać, że te wszystkie słodkości, które prezentujesz na swoim blogu wyglądają tak smakowicie, że aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńA nad tym sernikiem zastanawiam się czy nie wypróbować na święta. Pyszności.
Dziękuję za miły komentarz na moim blogu. Pozdrawiam ciepło i świątecznie!