niedziela, 25 stycznia 2009

Sezamowiec

Przepis znalazłam na blogu dorotus76.
Zaintrygował mnie ,bo po raz pierwszy spotkałam się z takim połączeniem składników:sezam,kokos,chałwa.
Ciasto wbrew pozorom nie jest ani za bardzo pracochłonne,ani zbyt skomlikowane.
A ciekawe i smaczne...






Składniki na ciasto kruche:

3 szklanki mąki pszennej
1/4 szklanki cukru pudru
250 g masła/margaryny
5 żółtek
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto podzielić na 2 części.

Masa sezamowa:

1 szklanka sezamu (z czubem)
1/4 szklanki cukru
40 g masła/margaryny
2 łyżki miodu
Wszystkie składniki przesmażyć.

Masa kokosowa:

2/3 szklanki cukru
200 g wiórków kokosowych
5 białek
Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier, ubijając. Na końcu dodać wiórki, wymieszać.

Masa z chałwy:

1/2 szklanki cukru
150 g chałwy (bez bakalii), pokruszonej
125 g miękkiego masła/margaryny
Wszystkie składniki dokładnie utrzeć mikserem, do uzyskania gładkiej masy.

Ponadto:

1 słoiczek kwaśnego dżemu (250 g), np. z czarnej porzeczki, powidła śliwkowe
Wykonanie:

Jedną część kruchego ciasta rozwałkować, przełożyć do wyłożonej papierem blaszki o wymiarach 25 x 35 cm. Ciasto posmarować ciepłą masą sezamową. Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Jeśli sezam będzie się rumienił zbyt mocno, przykryć folią aluminiową. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

Rozwałkować drugą część ciasta, przełożyć do tej samej blaszki, posmarować dżemem. Na dżemie równomiernie rozłożyć masę kokosową. Piec 15 - 20 minut w temperaturze 180ºC. Ostudzić, wyjąć z blaszki.

Ciasto z sezamem położyć na blaszce, posmarować masą chałwową, na górę położyć ciasto z dżemem i kokosem. Gotowe..

6 komentarzy:

  1. hmmm...zapowiada się smakowicie- warto chyba spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda bardzo smakowicie.

    A tak w ogóle to ładnie u Ciebie.Podoba mi się.
    E.

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale kusisz tymi słodkościami :-))
    Piękny obrusik...
    Ren.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dzięki dziewczyny..
    A ciasto polecam bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takiego smaku szukałam. I kokos i sezam, przełamane kwaskowym dżemem. Mniam, może w sobotę....

    OdpowiedzUsuń
  6. Excellent website you have here but I was curious
    about if you knew of any message boards that cover the same topics talked about in this article?
    I'd really like to be a part of online community where I can get opinions from other experienced people that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know. Thanks a lot!

    Feel free to visit my web site - ranking kredytów hipotecznych

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ...