Składniki:
1 kg selera
2 duże cebule
1 margaryna Palma
3-4 ząbki czosnku
1 szkl.wody
1 szkl.bułki tartej
6 jaj
2 kostki bulionu grzybowego
sól,pieprz
gałka muszkatałowa-odrobina do smaku
Seler i cebule zetrzeć na tarce na grubych oczkach.Dodać wodę,przyprawy,rozdrobniony czosnek i margarynę.
Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu 1 godzinę.Ostudzić.
Do zimnej masy dodać jajka i bułkę tartą,dobrze wyrobić.
Foremki wysmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką.Włożyć masę i pieć 1,5 godz w temp.180-190 stopni.
Z podanych proporcji wychodzi dwie foremki.
Pasztet polecam bardzo.Nawet tym,którzy smaku i zapachu selera nie lubią.
Do tego stopnia nie czuć smaku i zapachu selera ,że kiedyś na jakiejś imprezie u nas w domu,jeden z moich gości zapytał z jakiego to mięsa.No i było to na początku przyjęcia a nie pod koniec,gdy po często wznoszonych toastach to juz seler z mięsem się moze pomylić....))))