Przetworów ogórkowych robię sporo.Szybko znikają,bo wszyscy w domu je lubią.
Zrobiłam już ogórki z musztardą:
i po żydowsku:
i sałatkę z kurkumą
i mizerię z marchewką i cebulą:
Wszystkie polecam.Gdyby ktoś sobie życzył,to przepisami służę.
A może macie jakieś pyszne i sprawdzone przepisy na przetwory ogórkowe.Zrobiłabym coś nowego.
-------------------------------------------------------------------------
Moje przepisy:
Ogórki w zalewie musztardowej:
2-3 kg ogórków
Zalewa:
1 litr wody
1 szkl octu
1 szkl cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy
Składniki zalewy zagotować.Wystudzić.
Przyprawy do słoika:ziele angielskie,gorczyca,liść laurowy,czosnek,chrzan,koper,marchewka,estragon.
Umyte ogórki do słoików.Ja biorę takie małe,jak na korniszony.Zalać zimną zalewą.Pasteryzować 5 min
Ogórki po żydowsku:
Małe ogórki umyć,pokroić na ćwiartki,poukładać w słoikach.Do każdego słoika dodać listek laurowy,ziele angielskie,gorczycę,trochę cebulki pokrojonej w plasterki,marchew w plastry,natka selera.
Zalewa:
1 szkl.cukru
1 szkl.octu
4 szkl wody
1 łyzeczka soli.
Zagotować zalewę.Ogórki zalać gorąca zalewą i pasteryzować 3 min.
Sałatka z kurkumą:
5 kg ogórków
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
Pokroić wszystko w plastry,posolić i wymieszać.Odstawić na godzinę.
Zalewa:
3 szkl cukru
2 szkl octu
2 kurkumy
Zalewę zagotować.Pokrojone warzywa włożyć do zalewy.Chwilę pogotować.Gorące wkładać do słoików.Odwrócić do góry dnem.
1 kg marchewki
1 kg cebuli
5 kg ogórków
natka pietruszki
Ogórki zetrzeć jak na mizerię.Posypać 3-4 łyżeczki soli,odstawić na 2 godz.
Wycisnąć.Dodać startą na grubych oczkach marchewkę,pokrojoną w plastry cebulę,pokrojoną drobno natkę.Wymieszać i do słoików.
Zalewa:
1 szkl wody
1 szkl oleju
1 szkl cukru
0,5 szkl octu
pieprz do smaku.
Zagotować,przestudzić.Wlać do słoików.Pasteryzować 10 min.
Oj ... mniam, mniam ....
OdpowiedzUsuńWszystko to wygląda przesmakowicie !!!
Ja przetworów nie robię na razie bo u mnie tym zajmuje się moja mama, nie chce bynajmniej odbierać jej tej przyjemności a już w ogóle nie stanęła bym jako konkurencja absolutnie.
Pozdrawiam
O rety, zazdroszczę swoich ogórków. A te przetwory tak apetycznie wyglądają....
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Smakowicie wszystko wygląda!
OdpowiedzUsuńA jeśli nie próbowałaś, to polecam Ogórki królewskie, przepis znajdziesz np. na Wielkie Żarcie, o tu: http://www.wielkiezarcie.com/przepis24543.html
Są pyszne!
Wszystkie wyglądają rewelacyjnie! Ale naprodukowałaś :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie :)
Prawdziwe szaleństwo! Ogród warzywny prezentuje się znakomicie, a przetwory w niego wkomponowane - istny raj! Ogórkowy raj! Pozdrawiam cieplutko!
OdpowiedzUsuńDzięki za odwiedzinki.Dziękuję kochane za miłe słowa.
OdpowiedzUsuńCwasiu-przepis wydrukowałam sobie.Nie robiłam takich jeszcze.Dzięki.
Pozdrawiam
Aguś! Ja chce przepisy!
OdpowiedzUsuńOgórki z musztarda, z kurkumą?! Szalejesz! Bardzo chętnie spróbuję czegoś innego niż tradycyjne kiszone czy konserwowe.
Ściskam serdecznie - tez zaogórkowana
Joasiu- przepisy dopiszę wieczorkiem.Zajrzyj póżniej..
OdpowiedzUsuńBuziaki
Wspaniale te twoje zapasy na ciemne i zimne dni.Zaraz w spisie moich przetworow poszukam czegos "paluszki lizac" i podesle ci przepis.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Magdalena/Color Sepia
Tyle sposobów na ogórki! Zwariować można, zwłaszcza zainteresowały mnie te z musztardą. U mnie narazie nie mam warunków, żeby szaleć tak z przetworami, ale jak wrzucisz przepis, to chociaż dwa słoiki spróbuję zrobić!
OdpowiedzUsuńUwielbiam ogórki pod każdą postacią.A te Twoje wyglądają niezwykle apetycznie,chętnie zaopiekowałabym się każdym słoiczkiem :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
kocham ogorki i wieczorami opycham sie nimi aby kolacji nie jesc(bo ja to na diecie),,,i mutro u mnie szal ogorkowy,,choc nie moje wlasne:(((
OdpowiedzUsuńczy moglabym Cie prosiac o przepis na ogorki z marchewka???i te drugie??
serdecznie pozdrawiam:))
Dzięki za miłe komentarze.Przepisy dopisałam.Smacznego zyczę..
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Mam przepis,dawno nie robilam ale pamietam ze byly pycha.
OdpowiedzUsuń6 ogorkow
2 lyzki soli
2 dymki lub cebulka mala drobno posiekana
zabek czosnku, starty
plaska lyzeczka imbiru w proszku
plaska lyzeczka chli
1 lyzeczka cukru 2/3 szklanki zagotowanej wody
nieobrande ogory przekroic na pol i w 2 cm kawalki, posolic odstawic na 10 min,przeplukac woda.
Suche produkty dokladnie zamieszac, posypac ogorasy.
Wlozyc do sloikow zalac woda, odstawic na 2 dni w zimne i ciemne miejsce...pozniej mozna chrupac.
Pozdrawiam
Magdalena/Color Sepia
PS. Dziukuje za mile slowa!
Magdaleno-intrygujący ten Twój przepis.Robię dzisiaj.Za dwa dni dam znać co mi z tego wyszło.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Mniam , mniam i podziwiam :)Pozdrawiam gorąco
OdpowiedzUsuńOOO ogóreczki uwielbiam. narazie u mnie króluja małosolne ale powoli przymierzam się do przetworów ogórkowych.
OdpowiedzUsuńWszystko smakowicie wyglada u Ciebie, a przepisy jutro sobie w pracy wydrukuję i przestudiuję ;)
pozdrawiam
No to się głodna zrobiłam :P o ogórkach z musztardą nie słyszałam! pewnie smaczne :) a te z cebulą i marchewką to nie "szwedzka sałatka" przypadkiem? nigdy nie robiłam przetworów tylko mama więc nie wiem na 100% ale ją uwielbiam! tylko u Ciebie chyba kapusty brakuje, chyba, że źle doczytałam... Buziaki!
OdpowiedzUsuńPodziwiam Cię za różnorodność przetworów ogórkowych . U mnie królują kiszone.
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś
Ogórki po kanadyjsku .
Dobre .
4 kg. małych ogórków .
4 szt. papryki ,pokrojone w paski.
0,5 kg. cebuli pokrojonej w talarki.
1 seler starty na dużych oczkach tarki.
Ogórki(w całości ) i pokrojone warzywa, zalać na 3 godziny słoną zalewą (9 szkl. wody i 1 szkl. soli kamiennej )Po 3 godz. odcedzić . Ogórki i warzywa przełożyć do słoików i zalać słodko-kwaśną zalewą.
Zalewa słodko -kwaśna.
6 szkl. wody
3,5 szkl. cukru.
3,5 szkl. octu.
2 łyżeczki gorczycy.
2 łyżeczki kolendry.
Wszystko razem zagotować i gorącym wywarem zalewać ogórki w słoikach.
Słoiki pasteryzować ok. 10 min. ( nie dłużej)
Jeszcze muszę odszukać przepis na ogórki w zalewie miodowo -octowej bo na pewno zrobię . Jeżeli chcesz prześlę przepis.
Pozdrawiam serdecznie .
Nettiko-dziękuję.
OdpowiedzUsuńMili-gdybyś miała jakies pytania odnośnie przepisów,to chetnie Ci wyjaśnię.
Dagmara-powiem Ci szczerze,że nie wiem jak ta sałatka się nazywa.Może i szwedzka.Przepis mam od ciotki-wujenki a u niej to cudo nazywa się po prostu mizeria.
Ito dzięki za przepis .Wypróbuję.
Wczoraj zrobiłam już z przepisu Magdaleny .Teraz czekam dwa dni i spróbuję jak smakują.
A czy te w zalewie miodowo-octowej to nie te po królewsku,które zaproponowała Cwasia?Miałam je własnie tez zrobić.Jak znajdziesz przepis to napisz.Dzięki bardzo
Pozdrawiam serdecznie i ciągle ogórkowo
Bardzo lubię do Ciebie zaglądać, jest tu tak swojsko i miło:))) Dziękuję za przepisy na ogóreczki (znałam z nich tylko jeden), na pewno skorzystam! Pozdrawiam. Edyta
OdpowiedzUsuńEdytko dziękuję za BARDZO miłe słowa.Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńNo, Kochana z nieba mi spadłaś z tymi przepisami na ogórki, bo obrodziły nam w tym roku straszliwie :)
OdpowiedzUsuńA foty takie apetyczne, że aż bym od razu skosztowała każdego rodzaju :)
Pozdrawiam
oj, ślinotok owszem, ale to ja mam u Ciebie! Jak ja Wam wszystkim dysponującym ogrodem i spiżarnią zazdroszczę :))
OdpowiedzUsuńte ogórki z musztardą już brzmią tak, że najchętniej to już bym się pakowała i do Ciebie w gościnę się wparszała, a jak pewnie smakują... mmmm... :)
pozdrawiam serdecznie i dziękuję za miłe słowa!
tak mi te ogórki język poplątały, że nawet nie widzę, że byki robię :)
OdpowiedzUsuń"wpraszała" oczywiście miało być :)
Ushii-zapraszam Cię bardzo srdecznie.Ogórków Ci u mnie dostatek.Dzisiaj były z musztardą(znowu)na tapecie.Kolejna partia.Jeszcze stoją gorące ,,do góry nogami,,na szafce.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Aagaa wstąp na chwilkę do mnie po odbiór wyróżnienia
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
aaaaaaaaaaaaaaaaaaa!!!!!!!!!!!!!!!
OdpowiedzUsuńi po co ja tu wchodziłam? mam ślinotok :D
same pyszności!
pozdrawiam :)
W tym roku z, powodu klęsk ogórków mało, a właściwie w sam raz. W zeszłym roku aż bałam się wejść do warzywnika, taka klęska urodzaju. Przepisy krążą te same. Natomiast widzę już klęskę urodzaju na jabłonce i szukam przepisów.
OdpowiedzUsuń