niedziela, 8 marca 2009

Sernik bez sera i ...domowy drób

Niby niemożliwe.
A jednak faktycznie sernik jest bez sera.Twarożek przygotowuje się samemu na bazie mleka,śmietany i jajek.
Smak ciasta jest delikatniejszy i o niebo lepszy niż z tradycyjnego sera.
Pychota. A gwarancja ,że nie opadnie podczas pieczenia 100 % ,bo się go po prostu nie piecze.
Przepis bajecznie prosty:
-2 litry mleka pełnego
-8 jajek
-0,5 l smietany
-1 kostka masła
-bakalie,biszkopty

Mleko trzeba zagotowac z cukrem.Jaja i śmietanę ubijamy,wlewamy na gotujące się mleko .Cały czas delikatnie mieszamy.Oważamy.Powstały ser przecedzamy i dokładnie studzimy.Ucieramy masło i dodajemy małymi porcjami ser.Na koniec bakalie.Wymieszać i wyłożyć do tortownicy wyłożonej biszkoptami.Na wierzch galaretka.



Przyniosłam do domu kilka brzozowych gałązek.Czekam ,aż wypuszczą listki.Wśród krzaczków moje domowe ptaszęta.







19 komentarzy:

  1. Serniczek wygląda smakowicie!!!Ja również przyniosłam ze spaceru gałązki i czekam na listeczki.
    Pozdrawiam! J:O)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajny przepis ,mi zawsze ciasto siada - zupełne beztalencie ze mnie. Moje gałązki forsycji wypuszczają żółte kwiatki - stukłam dzisiaj moje dwie gliniane kaczuszki - najchętniej sama siebie bym stukła .
    Pozdrawiam Yrsa

    OdpowiedzUsuń
  3. Asiu serniczek wygląda i smakuje smakowicie.Niewiele go juz u mnie od soboty zostało.
    Yrsa-zrób ten sernik.Ręczę głową,że nie siądzie.....Moja forsycja w domu już przekwitła,czekam teraz na brzózkę.
    A kaczuszek szkoda ,jeśli fajne były. Pozdrawiam ...

    OdpowiedzUsuń
  4. Serniczek ciekawy :))
    Ja znowu (to już chyba 4 raz) zrobiłam sernik jagodowy, też polecam :))

    Widzę wiosnę u Ciebie, bo za oknem - zima ...

    OdpowiedzUsuń
  5. Drób przeuroczy, a przepis pewnikiem też wypróbuję. Dzięki serdeczne i gorąco pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Witam ponownie! Już dodałam sobie adres Twojego bloga do zakładek! Po sukcesie pasztetu z selera mam ochotę zrobić i ten serniczek. Nie rozumiem jednak, co dokładnie oznacza zwrot "oważamy"... :-( Byłabym wdzięczna za jakąś podpowiedź. Pozdrawiam! / Dorota (dorota_luczynska@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  7. Cześć Dorotko,miałam odpisać Ci na meila ale napisze tu.Może ktos jeszcze skorzysta.Jak wlejesz ubite jajka ze śmietaną na gotujące sie mleko ,to zaczyna sie to wszystko powoli ścinać i robi się taki twarożek.To wygląda mniej więcej tak jak robi się ser z mleka kwaśnego.Tak jakby się to oważyło...
    I trzeba jeszcze troszkę pogotować mieszając cały czas ,żeby nie przywarło do dna.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  8. Niesłychane! Ileż ja tego przepisu na sernik poszukiwałam, bo zgubiłam swój... Potwierdzam - jest pyszny, dla mnie też o niebo lepszy od zwykłego. No a gałązki i ptaki powściągliwe, powalają urodą!
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. An-no dziękuję,że wpadłaś.Super,że pomogłam odnależć zgubę..Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  10. Teraz wszystko jasne! Dzięki wielkie za wyjaśnienia. Jak tylko zrobię serniczek, wpadnę się pochwalić. Pozdrawiam! / Dorota (dorota_luczynska@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  11. I jeszcze jedno: jaka śmietana? Ile %? Pozdrawiam! / Dorota (dorota_luczynska@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  12. Dorotko,ja wzięłam taką normalną 18%..

    OdpowiedzUsuń
  13. alle narobiłaś mi smaka z samego rana, aż musiałam zanurkować do lodówki, gdzies tam się jeszcze uchował kawałek ciasta :)

    OdpowiedzUsuń
  14. No to w tym tygodniu robię serniczek!!! Dzięki! Pozdrawiam serdecznie! / Dorota (dorota_luczynska@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  15. dziękuję bardzo ,miło mi ,sernik wypróbuje a drób wyhodowałaś dorodny !perfekcyjna Pani domu z Ciebie !!!pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  16. Tak, zgadzam się z wpisem powyżej: Perfekcyjna Pani Domu!!:)))
    Nie ma jak domowe wypieki. Zresztą wszystko "domowe" smakuje o niebo lepiej i po prostu jest lepsze.
    Pozdrawiam Cię ciepło,
    Alicja

    OdpowiedzUsuń
  17. widze,ze sie spoznilam na serniczka...ale nadrobie zaleglosci i z pwenoscia skorzystam z przepisu,,,wyglada rewelacyjnie,,pysznie az slinka cieknie a komp,caly skapany:))
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  18. A wczoraj zamiast serniczka zrobiłam mlekowca z Twojego przepisu. Zapomniałam, że znalazłam go u Ciebie i dlatego się nie pochwaliłam, że będę robić. Składniki czekały od zeszłego tygodnia i wreszcie wczoraj znalazłam chwilkę. Mlekowiec to istna REWELACJA!!! Dzięki za kolejny super przepis. Teraz nie mam już wątpliwości, że i serniczek musi być pyszny! Pozdrawiam! / Dorota (dorota_luczynska@wp.pl)

    OdpowiedzUsuń
  19. A jaka tam ze mnie perfekcyjna pani domu.Ciasta robię często ,bo lubie.I jeśc ,i robić.
    Dorotko,super,że mlekowiec się udał i smakował..Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję ...