Przetworów ogórkowych robię sporo.Szybko znikają,bo wszyscy w domu je lubią.
Zrobiłam już ogórki z musztardą:
i po żydowsku:
i sałatkę z kurkumą
i mizerię z marchewką i cebulą:
Wszystkie polecam.Gdyby ktoś sobie życzył,to przepisami służę.
A może macie jakieś pyszne i sprawdzone przepisy na przetwory ogórkowe.Zrobiłabym coś nowego.
-------------------------------------------------------------------------
Moje przepisy:
Ogórki w zalewie musztardowej:
2-3 kg ogórków
Zalewa:
1 litr wody
1 szkl octu
1 szkl cukru
3 płaskie łyżki soli
5 łyżek musztardy
Składniki zalewy zagotować.Wystudzić.
Przyprawy do słoika:ziele angielskie,gorczyca,liść laurowy,czosnek,chrzan,koper,marchewka,estragon.
Umyte ogórki do słoików.Ja biorę takie małe,jak na korniszony.Zalać zimną zalewą.Pasteryzować 5 min
Ogórki po żydowsku:
Małe ogórki umyć,pokroić na ćwiartki,poukładać w słoikach.Do każdego słoika dodać listek laurowy,ziele angielskie,gorczycę,trochę cebulki pokrojonej w plasterki,marchew w plastry,natka selera.
Zalewa:
1 szkl.cukru
1 szkl.octu
4 szkl wody
1 łyzeczka soli.
Zagotować zalewę.Ogórki zalać gorąca zalewą i pasteryzować 3 min.
Sałatka z kurkumą:
5 kg ogórków
1 kg papryki
0,5 kg cebuli
Pokroić wszystko w plastry,posolić i wymieszać.Odstawić na godzinę.
Zalewa:
3 szkl cukru
2 szkl octu
2 kurkumy
Zalewę zagotować.Pokrojone warzywa włożyć do zalewy.Chwilę pogotować.Gorące wkładać do słoików.Odwrócić do góry dnem.
1 kg marchewki
1 kg cebuli
5 kg ogórków
natka pietruszki
Ogórki zetrzeć jak na mizerię.Posypać 3-4 łyżeczki soli,odstawić na 2 godz.
Wycisnąć.Dodać startą na grubych oczkach marchewkę,pokrojoną w plastry cebulę,pokrojoną drobno natkę.Wymieszać i do słoików.
Zalewa:
1 szkl wody
1 szkl oleju
1 szkl cukru
0,5 szkl octu
pieprz do smaku.
Zagotować,przestudzić.Wlać do słoików.Pasteryzować 10 min.